wtorek, 20 marca 2018

Czekoladowa wersja dacquoisa

Poprzez zamianę masy kajmakowej na gorzka czekoladę, tort ten jest bardziej stonowany, nie aż tak słodki.
Ale sami oceńcie, która wersja Wam bardziej pasuje.

Składniki na bezę:

  • 5 białek jajek
  • 400 g cukru

Składniki na krem:
  • 200 g serka mascarpone
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 7 posiekanych daktyli
  • 7  posiekanych, suszonych śliwek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie:
Beza:
Białka ubijamy na puszystą pianę. Najpierw na wolnych obrotach stopniowo zwiększając.
Cukier dodajemy po trochu.
Masę dzielimy na dwie części. Dla mnie pomocne jest odrysowanie koła z tortownicy na papierze do pieczenia. Tak więc naszą pianę rozsmarowujemy na tych kołach.
BEZY SUSZYMY W PIEKARNIKU od 2 do 3 godzin, nagrzanym do 90 stopni.

Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno.
Serek miksuje z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, aż do połączenia składników.
Owoce suszony moczę w rumie.
Ubitą śmietanę dodaje do masy serkowo-czekoladowej. Wszystko mieszamy bardzo delikatnie, by nie straciło lekkości.
Na sam koniec dodaję odcedzone owoce. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy na blat bezowy i przykrywamy drugim blatem.







Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz