sobota, 17 marca 2018

Pseudo babka ziemniaczana nadziewana pieczarkami

No dobra, a co jak obierzesz za dużo ziemniaków?
U mnie nic się nie zmarnuje (przynajmniej się staram, żeby tak było), a chłopaki uwielbiają ziemniaczane przeróbki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 500 g pieczarek
  • pęczek natki
  • masło
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Potem je tłuczemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i jajko.
Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i doprawione smażymy na maśle. gdy wystygną dodajemy posiekaną natkę
Na dno, wyłożonej papierem do pieczenia, keksówki wykładamy połowę ziemniaków. Ugniatamy.
Wykładamy pieczarki i dokładnie przykrywamy drugą połową ziemniaków.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż wierzch zacznie robić się rumiany.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz