środa, 7 lutego 2018

Sernik ze smażonymi jabłkami

Kolejne smakowite połączenie.
Zapraszam Was serdecznie.


Składniki na spód:

  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 160 g ciastek zbożowych

Ciastka miksujemy w blenderze na tak zwany piasek.
Dodajemy do nich roztopione masło. Mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia, tortownicę.


Składniki na masę serową:
  • 300 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 200 g serka typu philadelphia
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 jajka
  • pół szklanki miodu
  • 3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy mikserem albo po prostu rózgą kuchenną do połączenia składników.
Masę przelewamy na ciastkowy spód i pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Jabłka:
  • 3 twarde jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki syropu klonowego albo miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Jabłka obieramy, ćwiartujemy, a każdą ćwiartkę kroimy w plasterki.
Wrzucamy na rozpuszczone masło i smażymy. 
Po kilku minutach dodajemy syrop lub miód oraz sól.
Smażymy aż jabłka będą rumiane.
Jabłka wykładamy na przestudzony sernik.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz