sobota, 20 stycznia 2018

Makowiec japoński

W domu znaleźli się zarówno przeciwnicy jak i amatorzy tego ciasta.
Dla mnie ciasto zawsze jest świętem i do kawki się nada :)
Chwila przyjemności należy się każdemu.

Składniki:

  • 300 g maku mielonego
  • 6 jajek
  • 6 łyżek kaszy msnny
  • 4 starte jabłka
  • 0,5 paczki margaryny
  • 200 g pudru
  • 1 cukier wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki i skórka pomarańczowa według uznania
Wykonanie:
Mak sparzyć i odsączyć na sitku.
Margarynę ucieramy z pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i wymieszać.
Z białek ubić pianę.
Do margarynowej masy dodać mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia. wymieszać.
Dodać jabłka, następnie pianę i bardzo delikatnie wymieszać. 
Na sam koniec dodać bakalię.
Przełożyć do formy (u mnie sylikonowa okrągła).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka).




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz