środa, 14 lutego 2018

Kotlety drobiowo-warzywne

Czasem mam wrażenie, że do kuchni wkrada się nuda.
Wtedy mam okazję pogłówkować i poszperać w internecie w poszukiwaniu inspiracji.
Jesienią Babcia ścierała na tarce włoszczyznę, a następnie w torebeczkach ją pomroziłyśmy.
Teraz była idealna do tego przepisu.



Składniki:

  • pół indyczej piersi pokrojonej w drobną kostkę
  • torebka włoszczyzny startej  na grubym oczku (lub można świeżą przygotować)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie - jak na kotlety mielone.
Formujemy też tak samo jak mielone, albo bardziej płaskie jeżeli chcemy zrobić je w formie placuszków.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.






Smacznego:)

1 komentarz: