środa, 8 kwietnia 2015

Mazurek, mazureczek

Tradycyjne ciasto na polską Wielkanoc.
Mazurek na stole MUSI BYĆ i tyle.
Ten nie zabije nas swoją słodyczą bo przełożony jest dżemem pomarańczowo-imbirowym.

Składniki:

Ciasto kruche (forma 28cm - sylikonowa)
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła (schłodzone, pokrojone w kostkę)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
Do przełożenia użyłam marcepanu i swojej roboty dżem pomarańczowo-imbirowy. Świetnie przełamuje tradycyjną słodycz mazurka. Także po obfitym śniadaniu doskonale nadaje się do kawy.


Wykonanie: 

Wcześniej zagniecione i schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkowujemy i rozgniatamy w formie, by zachodziło na ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Podpiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
Na wystudzone ciasto nakładamy masę i ozdabiamy według uznania. 
U mnie mazurek jest ozdobiony kandyzowanymi pomarańczami.


Przepis nakandyzowane pomarańcze:
  • 1 pomarańcza
  • 1,5 szkl wody
  • 1 szkl cukru
Myjemy pomarańczę i kroimy na dość cienkie plasterki.
Na głębokiej patelni gotujemy do rzpuszczenia wodę z cukrem.
Kładziemy pomarańczowe plasterki i na średnim ogniu gotujemy około godziny.
Gdy są gotowe kładziemy je albo na papier do pieczenia albo bezpośrednio na ciasto.
Jeżeli Wam jakieś zostaną, możecie je zachować w słoiku do ozdobienia innych potraw.


Smacznego :)

1 komentarz: