Mazurek na stole MUSI BYĆ i tyle.
Ten nie zabije nas swoją słodyczą bo przełożony jest dżemem pomarańczowo-imbirowym.
Składniki:
Ciasto kruche (forma 28cm - sylikonowa)
- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła (schłodzone, pokrojone w kostkę)
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
Do przełożenia użyłam marcepanu i swojej roboty dżem pomarańczowo-imbirowy. Świetnie przełamuje tradycyjną słodycz mazurka. Także po obfitym śniadaniu doskonale nadaje się do kawy.
Wykonanie:
Wcześniej zagniecione i schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkowujemy i rozgniatamy w formie, by zachodziło na ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Podpiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
Na wystudzone ciasto nakładamy masę i ozdabiamy według uznania.
Na wystudzone ciasto nakładamy masę i ozdabiamy według uznania.
U mnie mazurek jest ozdobiony kandyzowanymi pomarańczami.
Przepis nakandyzowane pomarańcze:
- 1 pomarańcza
- 1,5 szkl wody
- 1 szkl cukru
Myjemy pomarańczę i kroimy na dość cienkie plasterki.
Na głębokiej patelni gotujemy do rzpuszczenia wodę z cukrem.
Kładziemy pomarańczowe plasterki i na średnim ogniu gotujemy około godziny.
Gdy są gotowe kładziemy je albo na papier do pieczenia albo bezpośrednio na ciasto.
Jeżeli Wam jakieś zostaną, możecie je zachować w słoiku do ozdobienia innych potraw.
Smacznego :)
Wygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuń