wtorek, 14 kwietnia 2015

Chleb piwno-cebulowy

Moja fascynacja chlebem trwa...
Przed nami sporo przepisów.

Składniki:

  • 350g zakwasu
  • 800g mąki żytniej 720
  • 650ml piwa pszenicznego
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli


Wykonanie:

Cebulę kroimy w dużą kostkę i dusimy na patelni, aż uzyska złoty kolor. Następnie należy ja przesudzić.
Wszystkie składniki należy połączyć w misce, przykryć folia i odstawić w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem (serio masło jest gwarantem tego, ze chleb po upieczeniu dosłownie sam wyskoczy z formy-wiem, bo sprawdziłam z innymi tłuszczami) formy, przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin.
Po tym czasie wstawić chleb z nacięciami na górze, do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i spryskanego wodą (ewentualnie wstawiamy do środka miseczkę z wodą).
Piec 45-50 minut, potem wyjąć z piekarnika i z formy i studzić na kratce.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz