Ja uwielbiam je posmarowane masłem i popić mlekiem :)
Składniki:
- 3 jajka
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 650 g mąki
- szczypta soli
- 80 g roztopionego masła
- 3 łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże.
Mąkę łączymy z solą i dodajemy mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
Zagniatami i dodajemy po chwili masło, jajka i miód. Zagniatamy - gdyby ciasto dalej się kleiło należy dodać mąki i zagniatać do momentu kiedy przestanie sie lepić.
Caisto zostawiamy na 2h przykryte ściereczką.
Po tym czasie ponownie zagniatami i dzielimy na 8 części.
Z każdej części formujemy kulę i ukłądamy w natłuszczonej tortownicy (22 cm) i znó odkładamy dow yrośnięcia naokoło 1h.
Pieczemy 30 minut w 180 st.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz