wtorek, 7 kwietnia 2015

Maślano-miodowe brioche

Świetne na wycieczkę, na drugie śniadanie, na podwieczorek.
Ja uwielbiam je posmarowane masłem i popić mlekiem :)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 650 g mąki
  • szczypta soli
  • 80 g roztopionego masła
  • 3 łyżki płynnego miodu


Wykonanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże.
Mąkę łączymy z solą i dodajemy mleko z rozpuszczonymi drożdżami.
Zagniatami i dodajemy po chwili masło, jajka i miód. Zagniatamy - gdyby ciasto dalej się kleiło należy dodać mąki i zagniatać do momentu kiedy przestanie sie lepić.
Caisto zostawiamy na 2h przykryte ściereczką.
Po tym czasie ponownie zagniatami i dzielimy na 8 części.
Z każdej części formujemy kulę i ukłądamy w natłuszczonej tortownicy (22 cm) i znó odkładamy dow yrośnięcia naokoło 1h.
Pieczemy 30 minut w 180 st.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz