Mam nadzieję, że będziecie tak samo zachwyceni jak ja i moja rodzina.
Składniki:
- 350g zakwasu
- 200g mąki żytniej razowej typ 2000
- 600g mąki żytniej typ 720
- 650ml wody
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy połączyć w misce, przykryć folia i odstawić w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem (serio masło jest gwarantem tego, ze chleb po upieczeniu dosłownie sam wyskoczy z formy-wiem, bo sprawdziłam z innymi tłuszczami) formy, przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin.
Po tym czasie wstawić chleb z nacięciami na górze, do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i spryskanego wodą (ewentualnie wstawiamy do środka miseczkę z wodą).
Piec 45-50 minut, potem wyjąć z piekarnika i z formy i studzić na kratce.
Smacznego :)
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuń