czwartek, 16 kwietnia 2015

Konkursowe ciasteczka

Nareszcie znalazłam czas na wpis o ciasteczkach. Wiem, że czekaliście... :) To super pomysł na zdrową przekąskę do kawy. Są słodkie i chrupiące, najlepsze świeże.




Składniki na kilkanaście sztuk:

  • 100 g roztopionego masła
  •  1 szklanka muesli (u mnie własnego wyrobu: płatki owsiane, orzechy, rodzynki, żurawina, suszony banan)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich 
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki orzechów ( u mnie mieszanka włoskich, brazylijskich, laskowych)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy, tak, aby powstała połączona masa. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczamy. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 10-15 minut. Aż się zarumienią.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz