wtorek, 5 maja 2015

Chleb pszenny za zakwasie

Nie każdy z Nas lubi ciemny chleb, dlatego dziś przepis na chleb pszenny. Pyszny nie nadmuchany spulchniaczami, pachnący, zdrowy...





Składniki:

Zakwas:
  • 120g startera zakwasu
  • 500g mąki pszennej typ 750
  • 400ml wody
Ciasto właściwe:
  • 900g zakwasu
  • 500g mąki pszennej typ 750
  • 200ml wody
  • 1,5 łyżeczki wody



Wykonanie:


Resztę zakwasu, który trzymaliśmy w lodówce (jeżeli oddzieliła się woda i zakwas ma inny kolor niż szary, to znaczy, że Wasz zakwas sie zepsuł i należy zrobić nowy), wyjmujemy na 2h przed dodaniem składników. Do 120g zakwasu  dodajemy mąkę i wodę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 8-12 godzin

Po tym czasie zakwas i pozostałe składniki wkładamy do robota kuchennego z hakiem i wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto znów trafia do miski na kolejene 8-12 godzin. Po 2 godzinach należy naciągnąć każdy bok ciasta do środka - dla uzyskania puszystego chleba.

Gdy upłynie wyznaczony czas, ciasto dzielimy na 2 części, przekłądamy do dwóch sylikonowych keksówek (w oryginale są koszyczki rozrostowe), przekrywamy ściereczkai odkładamy na 3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika musimy piekarnik zaparować - ja używamy spryskiwacza do kwiatów, można też włożyć miseczkę z wodą do piekarnika. 
Pieczemy 45-50 minut, a mahleb na kratkę i studzimy.



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Aż mi tu pachnie;)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń