piątek, 10 kwietnia 2015

Chleb żytni

Na umieszczenie tego przepisu czekam chyba z miesiąc i nie będę kłamać, że główny problem miałam z zfotografowaniem zakwasu. Ale udało się.
Mam nadzieję, że będziecie tak samo zachwyceni jak ja i moja rodzina.

Składniki:

  • 350g zakwasu
  • 200g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 600g mąki żytniej typ 720
  • 650ml wody
  • 2 łyżeczki soli


Wykonanie:

Wszystkie składniki należy połączyć w misce, przykryć folia i odstawić w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem (serio masło jest gwarantem tego, ze chleb po upieczeniu dosłownie sam wyskoczy z formy-wiem, bo sprawdziłam z innymi tłuszczami) formy, przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin.
Po tym czasie wstawić chleb z nacięciami na górze, do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i spryskanego wodą (ewentualnie wstawiamy do środka miseczkę z wodą).
Piec 45-50 minut, potem wyjąć z piekarnika i z formy i studzić na kratce.



Smacznego :)

1 komentarz: