Chodzą też słuchy, ze jest lepsza niż Babci.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 170 g masła (wręcz zamrożonego)
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- cynamon (ja lubię bardzo dużo)
Wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużym oczku.
Wszystkie suche składniki, oprócz cynamonu, umieszczamy w misce i delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.
Tortownicę 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, a na nie wykładamy połowę jabłek. Teraz pora na cynamon - ja uwielbiam, więc go nie żałuję.
Kolejna część suchych składników ląduje na jabłkach, a na nich znów jabłka.
Całość przykrywamy ostatnią porcją suchych składników.
Na samą górę, na dużych oczkach tarki ścieramy masło.
Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz