poniedziałek, 10 grudnia 2018

Indyk po toskańsku

Aromatyczne, syte, zdrowe. Zasmakowało wszystkim, więc jestem zadowolona, ze kolejna potrawa przeszła fazę testów :)

Składniki:

  • pierś indycza ok 300 g
  • 1 łyżka oleju w którym są suszone pomidory
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano
Sos:
  • 1 łyżka oleju w którym są suszone pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 50 ml białego wina
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 ml rosołu
  • pół paczki szpinaku mrożonego albo 2 garści świeżego.
Dodatkowo może być makaron.

Wykonanie:
Pokrojonego kurczaka zamarynować w przyprawach i odstawić minimum na godzinę. 
Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
Mięso zdejmujemy z patelni.
Do oleju na patelni dodajemy czosnek, smażymy. Dolewamy wino i gotujemy, aż odparuje. Teraz kolej na śmietanę, pomidory i bulion.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ponownie dodajemy kurczaka i wrzucamy szpinak.
Dusimy około 10 minut.

Można podawać z makaronem - sos cudownie go obkleja.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz