Składniki:
- pierś indycza ok 300 g
- 1 łyżka oleju w którym są suszone pomidory
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano
Sos:
- 1 łyżka oleju w którym są suszone pomidory
- 5 ząbków czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- 50 ml białego wina
- 200 ml śmietany 36%
- 100 ml rosołu
- pół paczki szpinaku mrożonego albo 2 garści świeżego.
Dodatkowo może być makaron.
Wykonanie:
Pokrojonego kurczaka zamarynować w przyprawach i odstawić minimum na godzinę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
Mięso zdejmujemy z patelni.
Do oleju na patelni dodajemy czosnek, smażymy. Dolewamy wino i gotujemy, aż odparuje. Teraz kolej na śmietanę, pomidory i bulion.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ponownie dodajemy kurczaka i wrzucamy szpinak.
Dusimy około 10 minut.
Można podawać z makaronem - sos cudownie go obkleja.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz