piątek, 14 grudnia 2018

Warzywne curry

Bardzo sycące danie. Głównie jadłam je ja, ale powiem szczerze, że potrafiłam je jeść na drugie śniadanie, na obiad i na kolacje.

Składniki:
Mieszanka przypraw:

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej, mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
Curry:
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 200 g dyni
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 szklanki soczewicy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 szklanki wody lub rosołu
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 puszki mleka kokosowego
  • 1 kapusta pekińska
  • pęczek natki
Wykonanie:
W moździerzu ucieramy nasiona kolendry razem z innymi przyprawami. Następnie prażymy je na suchej patelni.
Cebulę kroimy w plastry. czosnek i imbir w drobną kostkę.
Do przypraw dodajemy olej i na taka wymieszaną masę wkładamy cebulę, czosnek i imbir.
Dynię i paprykę kroimy w kostkę i dokładamy na patelnię razem z soczewicą.
Dolewamy rosół lub wodę, pomidory i koncentrat.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.
Teraz pora na mleko kokosowe - kolejne 15 minut gotujemy.
Przed zdjęciem z gazu dodajemy kapustę pekińską i natkę - mieszamy i gotowe.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz