środa, 17 października 2018

Sernik tiramisu

Sernik to sernik. Pewnie już to pisałam, ale to chyba ulubiony rodzaj ciasto w mojej rodzinie. Zawsze się sprawdza. Pewnie dlatego robię go tyle wersji.

Składniki:
Składniki na spód:
  • 130 g ciastek zbożowych
  • 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 150 g masła
  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego 2x
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki likieru kawowego lub amaretto
  • 3/4 szklanki śmietanki 36%
Wykonanie:
Ciastka wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż będą sypkie. Dodajemy masło, mieszamy, a całość wysypujemy na, wyłożone papierem do pieczenia, dno tortownicy. Ugniatamy i odstawiamy.
Sery wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę.
Kawę rozpuszczamy w likierze.
Masło ucieramy z cukrem. Potem dodajemy jaja.
Teraz pora na skrobię. cukier waniliowy i likier.
Na koniec dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.
W osobnej misce miksujemy śmietanę, ale nie na zupełnie sztywno. Mieszamy całość razem i przelewamy na ciastkowy spód.
Pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
Wystudzone ciasto wkładamy na noc do lodówki.






Smacznego:)

1 komentarz: