Składniki:
Składniki na spód:
- 130 g ciastek zbożowych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 150 g masła
- 500 g twarogu półtłustego zmielonego 2x
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 4 jaja
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki likieru kawowego lub amaretto
- 3/4 szklanki śmietanki 36%
Wykonanie:
Ciastka wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż będą sypkie. Dodajemy masło, mieszamy, a całość wysypujemy na, wyłożone papierem do pieczenia, dno tortownicy. Ugniatamy i odstawiamy.
Sery wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę.
Kawę rozpuszczamy w likierze.
Masło ucieramy z cukrem. Potem dodajemy jaja.
Teraz pora na skrobię. cukier waniliowy i likier.
Na koniec dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.
W osobnej misce miksujemy śmietanę, ale nie na zupełnie sztywno. Mieszamy całość razem i przelewamy na ciastkowy spód.
Pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
Wystudzone ciasto wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego:)
Kawę rozpuszczamy w likierze.
Masło ucieramy z cukrem. Potem dodajemy jaja.
Teraz pora na skrobię. cukier waniliowy i likier.
Na koniec dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.
W osobnej misce miksujemy śmietanę, ale nie na zupełnie sztywno. Mieszamy całość razem i przelewamy na ciastkowy spód.
Pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
Wystudzone ciasto wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego:)
pyszności :)
OdpowiedzUsuń