czwartek, 11 października 2018

Ciasto z gruszkami

Czasami jest tak, ze wstajesz hmm "lewą nogą", albo po prostu wszystko idzie nie tak, pod górę.
Życie.
Ale ciasto leczy rany :) Trochę cukru łagodzi obyczaje :)


Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
  • 300 mąki 1050
  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 180 g oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka tartego imbiru
  • łyżka cynamonu
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. W misce mieszamy je z cynamonem i imbirem.
Wow jak pachnie.
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej. Następnie mąkę i proszek do pieczenia.
Całość umieściłam w sylikonowe tortownicy 24 cm (jeśli używacie tradycyjnej - wyłóżcie ją papierem do pieczenia). Powierzchnię ciasta wyrównujemy i układamy na nim gruszki - lekko je wciskając.
pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz