czwartek, 4 października 2018

Makaron z pesto i szpinakiem

Wystarczy mała miseczka, a jesteśmy nasycenia. Dodatkowo kubki smakowe szaleją. Moje starsze dziecię, które uwielbia zachwycać się jedzeniem było wniebowzięte. Ja lepszej recenzji nie potrzebuje.

Składniki:

  • paczka mrożonego szpinaku
  • 250 g makaronu
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml mleka
  • opakowanie mozzarelli
  • opakowanie tartego parmezanu
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • sól
  • pieprz
Szpinak rozmrozić i odsączyć.
Makaron ugotować al dente.
Masło rozpuścić i cały czas trzymając na gazie dodać mąkę. Całość zrumienić i zalać mlekiem, cały czas mieszając. Do gorącego sosu dodać sery, pesto i doprawić.
Makaron, szpinak i sos wymieszać razem. 

Podawać można z bazylią i dodatkową porcja startego sera.

Można ponownie podgrzewać, ale ostrożnie z uwagi na przypalający się ser.




Smacznego:)

1 komentarz: