poniedziałek, 1 stycznia 2018

Miętowy sernik

Witam Was w Nowym Roku :)
Zaczynamy od hitu - SERNIK MIĘTOWY :)
Przepyszny, orzeźwiający.
Polecam.

Składniki na spód:

  • 130 g ciastek zbożowych
  • 50 g roztopionego masła
Ciastka wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż będą sypkie. Dodajemy masło, mieszamy, a całość wysypujemy na, wyłożone papierem do pieczenia, dno tortownicy. Ugniatamy i odstawiamy.

Składniki na masę serową:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu miętowego
  • 300 g twarogu typu krajanka
  • 300 g serka typu philadelphia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli zielonego barwnika (opcjonalnie)
Sery wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę.
W misce miksera ubijamy jajka, potem dodajemy cukier. Następnie dodajemy sery i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy śmietanę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a na sam koniec ekstrakt.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika. Temperaturę od razu zmniejszamy do 150 stopni. Pieczemy około 1-1,5 godziny.
Studzimy w piekarniku.
Najlepiej podawać schłodzone.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz