środa, 3 stycznia 2018

Śledzie korzenne

Wigilia już dawno za nami, ale śledzia można podawać zawsze. U nas w domu, śledź gości dość często, a biorąc pod uwagę składy tej ryby w słoiku, wolę go przyrządzać sama.
Nie każdy lubi połączenie takich przypraw z rybą, ale polecam spróbować.

Składniki:

  • 500 g  filetów śledziowych
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 pokrojone w plastry cebule
  • olej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 8 pokrojonych, śliwek suszonych
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w wodzie przez minimum godzinę. Wyjmujemy je, osuszamy i kładziemy w misce.
Cukier, cynamon, goździki i ziele mieszamy ze sobą i posypujemy natartego imbirem śledzia, tą mieszanką.
Zakrywamy folią i odstawiamy na parę godzin.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i liście laurowe. Smażymy około minutę i dodajemy śliwki. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Gdy śledź jest gotowy, kroimy go i mieszamy z naszą cebulą.
Całość przekładamy do słoiku i wkładamy do lodówki.





Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz