poniedziałek, 8 stycznia 2018

Sernik tradycyjny

Ciężki, ale delikatny w smaku, rozpływający się wręcz w ustach. Prawdziwy sernik.
Na sernik zawsze znajdę miejsce w brzuchu :)

Składniki na spód:

  • 130 g ciastek zbożowych
  • 50 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka typu phildelphia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
Wykonanie:

Ciastka wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż będą sypkie. Dodajemy masło, mieszamy, a całość wysypujemy na, wyłożone papierem do pieczenia, dno tortownicy. Ugniatamy i odstawiamy.
Sery wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę.
Twaróg miksujemy z cukrem, potem dodajemy żółtka.
Potem mąka i wanilia.
Śmietanę ubijamy. Białka też.
Dodajemy do sera i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Całość przelewamy na ciastka i pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę.
Studzimy w piekarniku, a potem do lodówki.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz