piątek, 29 grudnia 2017

Sernik miodowo-cynamonowy

Serniki to dla mnie niewyczerpalne źródło.
I każdy z nich mi smakuje.
Przed nami jeszcze kilka przepisów, ale dziś prezentuje Wam ten.

Składniki na spód:

  • 180 g zbożowych ciastek
  • 80 g roztopionego masła
Ciastka miksujemy w malakserze - wtedy rzeczywiście powstaje sypka masa, idealna na spód. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy dokładnie. Masę wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy.

Składniki na masę serową:
  • 250 g twarogu (np. krajanka)
  • 250 g serka (typu philadelphia)
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • 150 g miodu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sery umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę (dzięki temu nie musimy krajanki mielić). Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Całość wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 60 minut. Studzimy w piekarniku a potem wkładamy do lodówki.
Całość ozdobiłam kakao i orzechami włoskimi.




Smacznego :)

1 komentarz: