sobota, 5 listopada 2016

Kokosowy sernik na zimno

Kolejna  niebiańska pianka, która swym zapachem zabiera nas nad tropikalne morskie brzegi. Gdy za oknem pucha i szare niebo, ten sernik da nam to czego nam trzeba. A wiedzieć nam trzeba, że w języku starożytnym nazwa palmy kokosowej oznaczała "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia".
No to ja chyba zjem całość :)


Składniki na spód:

  • 160 g ciastek zbożowych
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę:
  • 1 szklanka gęstego, naturalnego jogurtu
  • 250 g serca mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 12 g żelatyny w proszku
  • 50 ml wody

Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietany kremówki 36%

Wykonanie:
Ciastka umieszczamy w mikserze (u mnie duży robot planetarny) i miksujemy ciastka na drobno. dodajemy masło, kakao i mieszamy.
Na wyłożone papierem dno tortownicy 23 cm, wysypujemy masę ciasteczkową. Uklepujemy łyżką i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 150 stopni.
W mikserze nakładamy końcówki do ubijania białek. W misce umieszczamy jogurt, serek, wiórki, cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę wsypujemy do wody i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Po tym czasie umieszczamy w rondelku i delikatnie podgrzewamy aż całą żelatyna się rozpuści. Nie możemy jej zagotować, bo straci swoje właściwości.
Letnią żelatynę dodajemy do masy serowej i miksujemy.
Mleko kokosowe miksujemy przez kilka minut, by je napowietrzyć. Potem miksujemy z resztą masy.
Całość wylewamy na spód z ciastek. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Czekoladę na polewę rozpuszczamy w garnku, dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Gdy zacznie gęstnieć, wylewamy ją na sernik.




Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Kocham takie desery na zimno. Są naprawdę bajeczne. Jak ja kocham kokos. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm pyszności.Jak z kokosem to z pewnością pyszny)))

    OdpowiedzUsuń