poniedziałek, 7 listopada 2016

Sernik dyniowy

No cóż, tą dynię, która zarosła całe pole, trzeba zużyć :) Dynia to namiastka słoneczka, które teraz tak brak. Ona pochłonęła go tyle latem, tyle się napatrzyła, tyle ciepła wciągnęła, kiedy my narzekaliśmy, że za gorąco :)

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek zbożowych
  • 40 g roztopionego masła



Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu mielonego 2 razy
  • 250 g serca mascarpone
  • 4 jajka
  • 110 g cukru
  • 170 g puree z dyni
  • 200 g masy kajmakowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:
Ciastka i masło umieszczamy w malakserze  i rozdrabniamy je, aż uzyskamy dość sypką masę. Całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę 23 cm. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.
Gdy forma przestygnie owijamy ją szczelnie folią aluminiową, bo sernik będziemy piec w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w mikserze i miksujemy do połączenia składników.
Całość wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w brytfannie do poły napełnionej wodą, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez około godzinę.
Gdy sernik przestygnie wkładamy go na noc do lodówki.
Sernik przed podaniem oprószyłam kakao.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz