poniedziałek, 21 listopada 2016

Pasztet z cukini

Pamiętacie przebojowy pasztet z selera? Teraz pora  by na pasztet przerobić cukinię. Zasady są dość podobne, ale sami zobaczcie, a potem spróbujcie.

Składniki:

  • 3 szklanki startej na dużym oczku cukini
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Cukinię po starciu posypać solą i zostawić, by puściła sok.
Cebulę pokroić, czosnek też i podsmażyć razem
Cukinię  odsączamy.
Białka bijemy na pianę a w tym czasie resztę składników mieszamy razem.
Pianę dodajemy na sam koniec i bardzo delikatnie mieszamy.
Całość wkładamy do "keksówki" wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (chyba, że jest sylikonowa). i pieczemy w 200 stopniach C przez 60-70 minut. Jeżeli się za bardzo zrumieni przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.





Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Ciekawe, muszę spróbować, bo mi się cukinis poniewiera))

    OdpowiedzUsuń