piątek, 4 listopada 2016

Suflet z brokułów

W te deszczowe dni, kiedy nic na nie cieszy, bo tak bardzo brak nam słońca i cudnych kolorów jesieni, to danie, daje choć chwilę radości na talerzu.
Złocisty kolor pieczonego ciasta i zieleń brokułów.


Składniki:

  • 60 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz
  • różyczki z jednego średniego brokuła
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie sera feta pokrojonego w kostkę
  • 4 jajka

Wykonanie:
W rondelku roztopić 30 g masła, wsypać mąkę i smażyć około 1 minutę, mieszając.
Cały czas mieszając dolewać mleka. Zdjąć z ognia gdy zgęstnieje.
Przyprawić solą i pieprzem.
Brokuły gotować przez 2-3 minuty. Grubo posiekać.
Reszta masła służy do podsmażenia, posiekanej w kostkę cebuli i wysmarowania foremek.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z sosem, cebulą, brokułami i serem.
Białka ubić na pianę. Całość delikatnie mieszamy z pianą.
Masą wypełniamy foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz