czwartek, 29 września 2016

Tarta z pstrągiem tęczowym

No udało mi się.
W końcu powstała, tarta wytrawna. Ulepiona w kuchni, a na dodatek udało się ją zjeść razem z Agą.
Ciekawa opcja na obiad.



Składniki na spód:
  • 1 żółtko
  • 120 g masła zimnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej 720
  • szczypta soli

Składniki na farsz:
  • 1 spory płat pstrąga (może być łosoś)
  • 1 mały brokuł
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • odrobina mleka

Wykonanie:
Z ciastem na tarte postępujemy jak z tartą słodką. Zagniatamy i wkładamy do lodówki, a potem w formie do tarty pieczemy.
Pstrąga doprawiamy, zawijamy w folię i pieczemy go przez 15 min w 200 stopniach - jest go później łatwiej obrać.
Rybę, różyczki brokuła układamy na tarcie. Śmietanę, majonez, jajka i przyprawy, mieszamy razem. Jeżeli sos jest za gęsty, dodajemy odrobinę mleka. Masę wylewamy na tartę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 150 stopniach przez około 20 minut.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz