niedziela, 18 września 2016

Czerwona kapusta w wersji zasmażanej

Kolejna opcja na czerwoną kapustę. Na coś innego niż zwykle.
A zasmażka naprawdę zrobiła swoje i fajnie się to prezentuje.
Polecam.

A właściwie czemu czerwona a nie fioletowa? :)



Składniki:

  • 0,5 główki kapusty
  • 2 pokrojone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 starte na dużym oczku jabłka
  • 1 szklanka wody
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:
Kapustę - bez głąba - szatkujemy.
Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oleju.
Wszystko, oprócz mąki, dusimy pod przykryciem, przez około pół godziny.
Na suchej patelni podsmażamy mąkę. Gdy będzie rumiana dodajemy 5 łyżek oleju i mieszamy.
Doprawiamy do smaku.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz