sobota, 3 września 2016

Tarta z gruszkami i imbirem

W powietrzu czuć już jesień, ale razem z nią idzie gruszka. Bardzo słodka i soczysta... Faworytka, Klapsa, Williams, Konferencja, Lukasówka i wiele innych... mniam mniam mniam :)



Składniki na spód:
  • 1 żółtko
  • 120 g masła zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli


Składniki na masę:
  • 3 duże gruszki
  • 1 łyżka startego lub posiekanego imbiru
  • 3 jajka
  • 180 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru



Wykonanie:
Ciasto na tartę zagniatamy i wrzucamy na godzinę do lodówki.
Gruszki kroimy w kostkę i mieszamy z imbirem.Odstawiamy na bok.
W misce miksujemy jajka, śmietanę i cukier.
Gdy upieczemy tartę (200 stopni przez 15 minut), to układamy na niej gruszki i wylewamy masę. Całość wkładamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz