Składniki na spód:
- 1 żółtko
- 120 g masła zimnego
- 70 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 3 duże gruszki
- 1 łyżka startego lub posiekanego imbiru
- 3 jajka
- 180 g śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Ciasto na tartę zagniatamy i wrzucamy na godzinę do lodówki.
Gruszki kroimy w kostkę i mieszamy z imbirem.Odstawiamy na bok.
W misce miksujemy jajka, śmietanę i cukier.
Gdy upieczemy tartę (200 stopni przez 15 minut), to układamy na niej gruszki i wylewamy masę. Całość wkładamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz