Przynajmniej dopóki nie skończę z kapustą :)
Czerwona kapusta jest mało popularna i nie doceniana.
Antocyjany w niej zawarte powodują, że jest czerwona, ale pomagają też przyswajać witaminę C.
Zapraszam ją i Was do kuchni.
Składniki:
- 0,5 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula posiekana
- 1 kwaśne jabłko starte na dużym oczku
Sos:
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki majonezu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Kapustę siekamy i mieszamy ją z jabłkiem i cebulą.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut.
Potem łączymy wszystko ze sobą i gotowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz