sobota, 17 września 2016

Surówka z czerwonej kapusty

Koniec z tartami :)
Przynajmniej dopóki nie skończę z kapustą :)

Czerwona kapusta jest mało popularna i nie doceniana.
Antocyjany w niej zawarte powodują, że jest czerwona, ale pomagają też przyswajać witaminę C.

Zapraszam ją i Was do kuchni.


Składniki:

  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula posiekana
  • 1 kwaśne jabłko starte na dużym oczku


Sos:
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu


Wykonanie:
Kapustę siekamy i mieszamy ją z jabłkiem i cebulą.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut.
Potem łączymy wszystko ze sobą i gotowe.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz