Ta masa czekoladowa rozpływa się w ustach, mocny aromat gorzkiej czekolady unosi się w całym domu. Jest czymś extra wśród deserów.
Składniki na spód:
- 1 żółtko
- 120 g masła zimnego
- 70 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na masę:
Ponadto:
- 200 g gorzkiej czekolady (min 60%)
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek mleka
- jajko
Ponadto:
- łyżka gorzkiego kakao do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto na spód chyba już wryło się Wam w pamięć, wiec zagniatamy i chowamy do lodówki, a następnie pieczemy.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy ją w rondlu na bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy - cały czas mieszając trzepaczką - śmietankę i mleko. Musimy uzyskać gładką masę.
Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy do pozostałej masy - mieszamy aż masa znów będzie gładka.
Całość wylewamy na ciasto i wstawiamy znów do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, na 10 minut.
Ciasto studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz