piątek, 19 sierpnia 2016

Tarta mocno czekoladowa

Zamęczę Was tartami, ale póki nie weszłam na pełnych obrotach w rok szkolny - kanapkowo-obiadkowy, to mogę wykorzystać przepisy, które gromadziłam od lat.
Ta masa czekoladowa rozpływa się w ustach, mocny aromat gorzkiej czekolady unosi się w całym domu. Jest czymś extra wśród deserów.


Składniki na spód:
  • 1 żółtko
  • 120 g masła zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli


Składniki na masę:

  • 200 g gorzkiej czekolady (min 60%)
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek mleka
  • jajko


Ponadto:
  • łyżka gorzkiego kakao do dekoracji


Wykonanie:
Ciasto na spód chyba już wryło się Wam w pamięć, wiec zagniatamy i chowamy do lodówki, a następnie pieczemy.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy ją w rondlu na bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy - cały czas mieszając trzepaczką - śmietankę i mleko. Musimy uzyskać gładką masę.
Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy do pozostałej masy - mieszamy aż masa znów będzie gładka.
Całość wylewamy na ciasto i wstawiamy znów do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni,  na 10 minut. 
Ciasto studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz