sobota, 6 sierpnia 2016

Sernik czekoladowy z malinami

Kocham serniki. Zimną. Latem. Rano i wieczorem. Sernik jest zawsze dobry i zawsze na czasie.




Składniki (polecam zrobić z półtorej porcji, bo mój sernik wyszedł za niski):

  • 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Zmielony twaróg miksujemy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Kremówkę ubijamy, a po dodaniu jej do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Żelatynę zalewamy wodą, tylko do przykrycia i zostawiamy na 10 minut, aż spęcznieje. Potem lekko ją podgrzewamy i ładnie rozpuszczoną dodajemy do masy serowej.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę serową i całość wkłądamy do lodówki na całą noc.
Ja udekorowałam świeżymi malinami.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz