środa, 10 sierpnia 2016

Babka ziemniaczana

To przepis kuchni białoruskiej. W Polsce bardzo popularna na Mazurach i tam właśnie się w niej zakochałam.
Starte na tarce ziemniaki, mocno przyprawione i pachnące boczkiem. A to wszystko upieczone w piekarniku...



Składniki:

  • 1,5 ziemniaków
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, wędzona papryka, majeranek



Wykonanie:
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki ścieramy na grubym oczku (na szczęście mam w maszynie tarkę specjalną bo trzeć 1,5 kg ziemniaków...). Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Przypraw dajemy od serca - tyle ile lubimy.
Tak przygotowaną babkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.





Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Mi w środku wychodzi taka szara - nie wiem czy to kwestia pieczenia, ale tak czy siak jest pyszna - idealna na obiad zwłaszcza ze śmietaną lub podsmażona na drugi dzień na patelni :)

    OdpowiedzUsuń