Składniki:
Spód:
- 140g ciastek zbożowych
- 25g masła
- 500g twarogu półtłustego, 3 razy zmielonego
- 200ml kwaśnej śmietany
- 3 jaja
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Ciastka i masło (miękkie) miksujemy za pomocą blendera. Otrzymaną masę, wykładamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, co oznacza, że tortownicę od spodu szczelnie owijamy folią aluminiową, a na blachę piekarnika wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości masy serowej. Moja blacha jest na tyle głęboka, że mogę zrobić właśnie tak. Jeżęli Wasza jest całkiem płaska musicie tortownicę umieścić dodatkowo w innym naczyniu, do którego nalejecie wodę.
Wszystkie składniki masy serowej, w temperaturze pokojowej, miksujemy do połączenia składników. Wylewamy ją na spód ciasteczkowy i pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut.
Sernik się piecze pora na rabarbar. Żelatynę zalewamy odrobiną wody. Rabarbar kroimy, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy odrobinę wody. Rozgotowujemy go przez około 10 minut.
Dodajemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wylewamy galaretkę na wierzch sernika i umieszczamy całość w lodówce, najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
wygląda lekko i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS