środa, 4 maja 2016

Sernik z rabarbarem

Sezon na rabarbar nie trwa wiecznie, dlatego trzeba korzystać. Później przyjdzie pora na czekanie na kolejny sezon i żal i tęsknotę za wiosną, bo niewątpliwie rabarbar jest wiosenny. Przywraca naszej pamięci lata dzieciństwa...dzbany kompotu, cierpkość na języku i ten zapach....

Składniki:
Spód:
  • 140g ciastek zbożowych
  • 25g masła
Masa serowa:
  • 500g twarogu półtłustego, 3 razy zmielonego
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Galaretka z rabarbaru:
  • 200g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 łyżeczka żelatyny



Wykonanie:
Ciastka i masło (miękkie) miksujemy za pomocą blendera. Otrzymaną masę, wykładamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, co oznacza, że tortownicę od spodu szczelnie owijamy folią aluminiową, a na blachę piekarnika wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości masy serowej. Moja blacha jest na tyle głęboka, że mogę zrobić właśnie tak. Jeżęli Wasza jest całkiem płaska musicie tortownicę umieścić dodatkowo w innym naczyniu, do którego nalejecie wodę.
Wszystkie składniki masy serowej, w temperaturze pokojowej, miksujemy do połączenia składników. Wylewamy ją na spód ciasteczkowy i pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut.

Sernik się piecze pora na rabarbar. Żelatynę zalewamy odrobiną wody. Rabarbar kroimy, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy odrobinę wody. Rozgotowujemy go przez około 10 minut.
Dodajemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wylewamy galaretkę na wierzch sernika i umieszczamy całość w lodówce, najlepiej na całą noc.









Smacznego :)

1 komentarz:

  1. wygląda lekko i pysznie! :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń