niedziela, 1 lutego 2015

Muffiny czekoladowe z wiśniami

Szybkie, łatwe, pyszne. W sam raz do niedzielnej kawy, po długim spacerze...

Składniki na 12 muffinów:

  • 300 g mąki
  • 70 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej ( u mnie Inka)
  • 50 g czekolady gorzkiej ( 1/2 tabliczki)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • wiśnie z zalewy ( u mnie wiśnie robione przez moją Mamę w słoiki, bez pestek) - ok.20 szt, odsączone



Wykonanie:
  • Składniki suche (mąka, kakao, kawa, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy,soda) wymieszać w misce.
  • Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. 
  • Mleko połączyć z jajkami, wlać schłodzone rozpouszczone masło, wymieszać.
  • Czekoladę pokroić w drobne kawałki 
  • Składniki mokre połączyć z suchymi za pomocą łyżki lub mieszadłem miksera. Nie musi być idealnie wymieszane :)
  • Dodać czekoladę i wiśnie.
  • Napełniać papierowe papilotki do babeczek do wysokości 3/4.  
  • Babeczki wsyawić do nagrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika.
  • Piec ok 20-25 minut.
Smaczego!




1 komentarz:

  1. ten dodatek wiśni to świetny pomysł! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń