Domowy chleb...
Zapach...
Smak...
Robi się nieziemsko :)
Składniki:
Podmłoda:
- 250 g mąki pszennej typ 750
- 250 ml wody
- 2 g drożdży
Cisato właściwe:
- 470 g podmłody
- 300 g wody
- 10 g drożdży
- 600 g mąki pszennej typ 750
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać i odtawić na 12-16 godzin.
Gdy przystępujemy do właściwego robienia ciasta, łączymy drożdże z wodą potem mąką i solą.
Dodac podmłodę i zagniatać przez około 5 minut. Ciasto ma być sprężyste i nie kleić się do rąk, dlatego warto podsypywać podczas zagniatania mąką.
Odstawić na 2 - 3 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale jeżeli zrobi to więcej razy będzie super.
Ciasto lekko zagnieść i podzielić na 4 części.
Uformować 4 bagietki i odstawić na ściereczce, oddzielając każdą bagietkę.
Odsatwić na kolejne 2 godziny do tak zwanego garowania.
Piekatnik rozgrzać do 250 stopni.
Nacięte bagietki wstawiamy do wcześniej spryskanego wodą piekarnika (zapewnia chrupką skórkę) na 20 - 25 minut.
Po tym czasie należy je wyjąć z piekarnika i studzić na kratce - muszą odparować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz