Składniki na 12 muffinów:
- 300 g mąki
- 70 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy zbożowej ( u mnie Inka)
- 50 g czekolady gorzkiej ( 1/2 tabliczki)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- wiśnie z zalewy ( u mnie wiśnie robione przez moją Mamę w słoiki, bez pestek) - ok.20 szt, odsączone
Wykonanie:
- Składniki suche (mąka, kakao, kawa, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy,soda) wymieszać w misce.
- Masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mleko połączyć z jajkami, wlać schłodzone rozpouszczone masło, wymieszać.
- Czekoladę pokroić w drobne kawałki
- Składniki mokre połączyć z suchymi za pomocą łyżki lub mieszadłem miksera. Nie musi być idealnie wymieszane :)
- Dodać czekoladę i wiśnie.
- Napełniać papierowe papilotki do babeczek do wysokości 3/4.
- Babeczki wsyawić do nagrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika.
- Piec ok 20-25 minut.
Smaczego!
ten dodatek wiśni to świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html