wtorek, 29 lipca 2014

Ciasto czekoladowo - migdałowe (bez mąki)


Czekolada, czekolada, czekolada....
Mało kto wie, że ten przysmak zawiera kofeinę, w związku z tym przestałam się dziwić sama sobie, że prawie zawsze towarzyszy mi do filiżanki brązowego napoju :)
A co do tego ciasta...
No cóż jest idealne do małej czarnej :)

Składniki:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg gorzkiej czekolady
  • 1opakowanie cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 20 dkg zmielonych migdałów
  • 1,5 szklanki cukru


Wykonanie:

W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, dodać kawę rozpuszczoną w łyżce wody. Wymieszać na gładką masę zz cukrem waniliowym. Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywno i cały czas ubijając dodać połowę cukru.

W drugiej misce utrzeć żółtka i resztę cukru na kremową masę.

Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały i ponownie wymieszać.
Dodać połowę piany i delikatnie mieszać. Dodać resztę piany. i wymieszać.

Przełożyć do tortownicy, na spodzie której ułożony jest papier do pieczenia

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostawić do wystygnięcia i przechowywać w lodówce.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie ciacha. Intensywnie czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. daj znać jak wypróbujesz :)
    ja mam ochote na Twoje cynamonowe ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń