czwartek, 24 lipca 2014

Sezon na ogórka - OGÓREK KONSERWOWY

Niesamowicie popularne warzywo, które wpływa korzystnie na trawienie i oczyszczanie organizmu. Panie znają jego właściwości również w maseczkach - poprawiają cerę i zdrowie skóry.
W błyskawicznym tempie zmniejszają opuchliznę pod oczami...

No ale to nie blog o kosmetykach i makijażu...

PS Czy wiedzieliście, że melon to też ogórek :P



Składniki:
  • 3 l wody
  • 1,5 szkl octu
  • 15 dkg cukru
  • 7 dkg soli
  • koper
  • czosnek
  • liść laurowy
  • pieprz

Wykonanie:

Wodę z octem, cukrem i solą zagotować.
Do czystych słoików wkładamy koper, ząbek czosnku, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu.
Ciasno układamy, niedużej wielkości ogórki.
Zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut.


 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz