piątek, 4 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Widzę siebie, swoje dwa długie warkocze, zwiewną sukienkę, trampki :P Trzy kotki w wózku po lalkach :P Siedzę na progu w bardzo starym drewnianym domku. Oszklony ganek. Motyle przelatujące przez całą jego długość, czasem zabłąka się nawet jakiś ptaszek.
Mama z Babcią krzątają się w kuchni...

Smak lata... smak lata z mojego dzieciństwa...


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
Farsz:
Jagody wystarczy zasypać cukrem i odstawić na 10 minut.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Pod koniec ugniatania dodać olej i wyrabiać jeszcze krótką chwilę.
Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość 2-3 mm. Szklanką wycinać duże koła i nakładać jagody. Sklejać.

Gotować w lekko osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.


Smacznego :)

1 komentarz: