piątek, 1 sierpnia 2014

Zmodyfikowana tarta z Linzu, czyli tarta z owocami leśnymi

To ciasto piekłyśmy w sumie we 2 z Anną. Więcej było rozmów i opowiadań niż pieczenia, bo wiadomo... za często się nie widujemy. Przyznam, że bardzo chciałam ją zrobić, a co z niej wyszło macie na zdjęciach. Zmodyfikowałyśmy pierwotny przepis, bo dodałyśmy do ciasta jajko i u nas też pojawiły się oprócz malin, jagody.







Składniki na ok. 12 porcji:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru
  • szczypta soli,
  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła
  • masło do wysmarowania formy oraz mąka do oprószenia stolnicy
Nadzienie:
  • 2 garście  malin (u nas mrożone)
  • 1 garść jagód (u nas mrożone)
  • 200 g konfitury malinowej
  • 50 g pokrojonych drobno orzechów laskowych.
Wykonanie:
Ciasto zagnieść, uformować kulę, wstawić na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. 2/3 ciasta wyłożyć na formę (spód i brzegi). Ponakłuwać ciasto widelcem. Posypać orzechami (zostawić ok 1 łyżkę), rozsmarować konfiturę malinową. Owoce ułożyć na ciasto. Na wierzch poukładać paski z pozostałej części ciasta. Posypać cukrem i resztą orzechów.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 40 minut. Ostudzić w formie. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz