wtorek, 22 lipca 2014

Jabłecznik z budyniem

Zawsze próbując stworzyć nowy post, przeglądam różne materiały, rozmawiam z ludźmi i przeszukuję cały internet.
Tak było i tym razem.

Czy wiecie że :
  • Szarlotka pochodzi z Francji a jej "wynaleziona" została ponoć dzięki Marie-Antooine'owi Careme'owi
  • Szarlotka to też miejscowość w województwie dolnośląskim
TO CO? Ciasto czy wycieczka? :P


Składniki:
  • 60 dkg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 opakowania budyniu z cukrem (śmietankowy lub waniliowy)
  • 1 litr mleka
  • 1 kg jabłek (odmiana mało soczysta jak antonówka czy szara reneta)
Wykonanie:

Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, margaryny, żółtek i śmietany, zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Ja używałam robota kuchennego z hakiem.
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki lub ósemki.
Budyń gotujemy na mleku.
Jeżeli używacie tradycyjnej metalowej, okrągłej formy, pamiętajcie aby ją nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. U mnie - forma sylikonowa.
Połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie formy i na jej bokach.
Na cieście układamy jabłka, jedno przy drugim.
Wylewamy budyń.
Ostrożnie przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny.




Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie wybieram kawałek ciasta! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie:) wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń