Składniki:
- 2 pęczki młodych buraków razem z liśćmi
- pęczek młodej marchewki
- młody seler
- młody korzeń pietruszki razem z nacią
- ziemniaki
- masło
- sól, pieprz, cukier
- śmietana
- ocet
Umyte warzywa (oprócz ziemniaków) gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu warzywa jak i liście, kroimy.
Wkładamy znów do wywaru razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami - gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę należy najpierw rozrobić w miseczce z gorącym wywarem i dopiero potem dodać do zupy.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem a na koniec dodajemy ocet ... GOTOWE :)
Smacznego :)
Pamiętajmy jednak, aby do śmietany nie wlewać całego wrzącego wywaru, a tylko kilka łyżeczek. W przeciwnym razie zetnie nam się jak na fotografii powyżej;)
OdpowiedzUsuńAle ją zdisowałaś. Bardzo dobrze , niech ma za swoje :D
OdpowiedzUsuńWygląda jak tygodniowe wymiociny mojego psa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiamy wszyscy w domu botwinkę!
OdpowiedzUsuńA Złośliwi niech idą do maca na chamba