Najbardziej popularna jest herbata z mięty- z jej świeżych czy ususzonych liści, ale też jako dodatek do ... drinków, a ja Wam zaproponuje ją jako połączenie z truskawką w ... dżemie.
Składniki:
- 1kg umytych truskawek bez szypułek
- 350g cukry
- garść świeżych, posiekanych liści mięty
Umyte truskawki zasypujemy w garnku cukrem i stawiamy na mały gaz.
Dżem gotujemy kilka razy w ciągu dnia aż część syropu odparuje a reszta zgęstnieje.
Do ostatniego gotowania dosypujemy mięte i zostawiamy na gazie przez pół godziny.
Na gorąco wkładamy do słoików "dziurawą" łyżką, by nie było za dużo syropu - najlepiej same owoce. Staram się, żeby podczas gotowania nie rozpadły się zbyt energicznym mieszaniem -wtedy mamy niesamowity efekt w słoiczku.
Syrop znałam sobie do miseczki i zamierzam udekorować nim na przykład ... lody :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz