wtorek, 10 czerwca 2014

Sezon na truskawki :) DŻEM TRUSKAWKA Z MIĘTĄ

Mięta pieprzowa - najpopularniejsza - niesamowicie bogata w witaminy, węglowodany i minerały (fosfor, wapno, żelazo, magnez). Ma duży wpływ na trawienie - zwiększa wydzielanie soku trawiennego.
Najbardziej popularna jest herbata z mięty- z jej świeżych czy ususzonych liści, ale też jako dodatek do ... drinków, a ja Wam zaproponuje ją jako połączenie z truskawką w ... dżemie.



Składniki:
  • 1kg umytych truskawek bez szypułek 
  • 350g cukry
  • garść świeżych, posiekanych liści mięty
Wykonanie:

Umyte truskawki zasypujemy w garnku cukrem i stawiamy na mały gaz.
Dżem gotujemy kilka razy w ciągu dnia aż część syropu odparuje a reszta zgęstnieje.
Do ostatniego gotowania dosypujemy mięte i zostawiamy na gazie przez pół godziny.
Na gorąco wkładamy do słoików "dziurawą" łyżką, by nie było za dużo syropu - najlepiej same owoce. Staram się, żeby podczas gotowania nie rozpadły się zbyt energicznym mieszaniem -wtedy mamy niesamowity efekt w słoiczku.
Syrop znałam sobie do miseczki i zamierzam udekorować nim na przykład ... lody :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz