środa, 30 kwietnia 2014

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

W sam raz na śniadanie. U mnie były w niedzielę, z dżemem morelowym i kawą smakowały cudownie. To moje pierwsze bułeczki drożdżowe i już wiem, ze nie były ostatnimi...



Składniki na ok. 12 małych bułeczek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 op.suchych drożdży (7g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag masła
  • 1/3 szklanki mąki
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, wlać letnie (!) mleko, dodać resztę składników i wyrobić dłonią gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski, ugniatać kilka minut na blacie i uformować wałek. Pociąć wałek na kawałki i z każdego z nich uformować bułeczkę. Układać je na wysmarowanej masłem blaszce (lub na papierze do pieczenia). Odstawić jeszcze na 20-30 min. w ciepłe miejsce, aby troszkę podrosły.

Przygotować kruszonkę mieszając i rozcierając w dłoniach  wszystkie jej składniki. 

Smarować każdą bułeczkę mlekiem i obsypać wierzch kruszonką.
Piec ok 20 minut w temp. 190 stopni.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz