poniedziałek, 2 czerwca 2014

Botwina

Wiosna to czas "ociekający" witaminami. Botwina to zupa z liści młodych buraków, doskonałą dawka witamin, prosta, szybka,kolorowa....

Składniki:
  • 2 pęczki młodych buraków razem z liśćmi
  • pęczek młodej marchewki
  • młody seler
  • młody korzeń pietruszki razem z nacią
  • ziemniaki 
  • masło
  • sól, pieprz, cukier
  • śmietana
  • ocet
Wykonanie:

Umyte warzywa (oprócz ziemniaków) gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu warzywa jak i liście, kroimy.
Wkładamy znów do wywaru razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami - gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę należy najpierw rozrobić w miseczce z gorącym wywarem i dopiero potem dodać do zupy.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem a na koniec dodajemy ocet ... GOTOWE :)



Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Pamiętajmy jednak, aby do śmietany nie wlewać całego wrzącego wywaru, a tylko kilka łyżeczek. W przeciwnym razie zetnie nam się jak na fotografii powyżej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ją zdisowałaś. Bardzo dobrze , niech ma za swoje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak tygodniowe wymiociny mojego psa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy wszyscy w domu botwinkę!
    A Złośliwi niech idą do maca na chamba

    OdpowiedzUsuń