sobota, 16 listopada 2013

Tarta ze szpinakiem i fetą



Mój debiut z tartą nie na słodko. Przepis na spód wzięłam z Kwestii Smaku


Składniki na 8 porcji (blaszka na 24 cm średnicy)


Ciasto kruche:



  • 250 g mąki (pszennej tortowej)
  •  150 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  •  1 jajko
Nadzienie:
  • 300 g szpinaku ( u mnie mrożony - rozmrozić, dobrze odsączyć)
  • 100 g sera feta
  • 30 dag tartej mozzarelli
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pieprz, sól
Wykonanie:

  • Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, w środek dodać masło wcześniej pokrojone w drobną kostkę, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z masłem. Wlać 1 łyżkę wody szybko łączyć składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie. Następnie  zawinąć w folię i wstawić  do lodówki na godzinę.
  • Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4 ciasta (mały kawałek wstawić do lodówki). Resztę rozwałkować i wykleić ciastem blaszkę (również boki). Ciasto podziurkować widelcem. Przykryć folią aluminiową i wysypać wierzch fasolą (to spowoduje, że ciasto podczas pieczenia nie będzie się podnosić).  Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piec ok.15 minut, następnie zdjąć fasolę i folię i piec kolejne 15 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić. Rozłożyć szpinak, pokrojoną w kostkę fetę. Jajko i śmietankę rozmieszać , dodać soli i pieprzu do smaku. Delikatnie wylać na wierzch szpinaku.
  • Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i rozłożyć na wierzchu ciasta. 
  • Wstawić do piekarnika na ok.35 minut. 
Podawać na ciepło :)
Smacznego!





8 komentarzy:

  1. no i prosze jaka piekna:). udany debiut:) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam mozzarelli, więc dałam odrobinę sera żółtego. PYCHA!!! Dziękuję za przepis i polecam go niezdecydowanym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serio ma być śmietanka 30%?

    OdpowiedzUsuń
  4. Może być lżejsza, pewnie też będzie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fasola obojętnie jaka, i tak jej jeść nie będziemy :) Musi być sucha, ona będzie obciązeniem.

    OdpowiedzUsuń