poniedziałek, 4 listopada 2013

Sernikobrownies Nigelli :) wersja z wiśniami

Składniki:

* 200 g gorzkiej czekolady
* 200 g masła
* 400 g cukru pudru
* 5 jajek
* 110 g mąki pszennej
* 400 g twarogu zmielonego
* cukier wanilinowy (16 g)


Wykonanie:

Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja robiłam w formie sylikonowej-uważam to za prostsza formę). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Dodać 3 jajka - wbijając po jednym. Wlać roztopioną czekoladę i miksować.  Dodać mąkę, wymieszać powoli. 3/4 masy przełożyć do tortownicy.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier wanilinowy. Masa robiona z mielonego sera twarogowego jest wręcz rzadka. Masę serową wylać na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć wiśnie.

Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut. Studzić w ciepłym, uchylonym piekarniku.

Ciasto jest bardzo ciężkie i nie należy do ciast hmmm..."napowietrzonych". Jego konsystencja przypomina bardziej  zakalec niż biszkopt :) Więc nie martwcie się od razu jego widokiem a zasmakujcie w ogromie czekolady przeplatanej słodziutkim serem :)


Smacznego :)
Andzia :)

3 komentarze:

  1. jak wszystkie, pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto. Wersja z wiśniami jest pyszna, ale nic nie pobije jednak tej z malinami ;)

    OdpowiedzUsuń