poniedziałek, 25 listopada 2013

Kurczak curry w jogurcie

Eksplozja zapachu, zmysły szaleją a kuchnia zamienia się w centrum marokańskiego ryneczku :) Kocham to!

Składniki:
2 łyżeczki kminku (najlepiej mielonego)
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków
0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
80g migdałów w płatkach (zastąpiłam je siekanymi)
2cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
500g naturalnego jogurtu
1kg-1,5kg mięsa z kurczaka-pałeczek, mięsa drobnego, pokrojonej piersi....
2 łyżeczki oleju
2 średnie cebule
sok z jednej cytryny
świeża kolendra

Wykonanie:
1)Wszystkie przyprawy wraz z migdałami podgrzać na patelni bez oleju.
2)Imbir, czosnek posiekać. Wraz z przyprawami zmieszać z jogurtem i kurczakiem. Odstawić na minimum 3 godziny.
3)Cebule zeszklić na oleju. Dodać mięso razem z sosem i dusić przez 45 minut lub do czasu gdy kurczak jest miękki. Na sam koniec skropić sokiem z cytryny.
4)Podawać posypane kolendrą.






Danie w Indiach nazywa się DUM KA MURGH i nie jest pikantne.
Niech wasze kubki smakowe szaleją-życzę Wam smacznego :)

1 komentarz: